۱۹ تیر ۱۳۹۱، ۱۰:۳۳

گزارش خبری/

افتتاح بزرگترین کارخانه کمپوست شرق کشور در بجنورد/ یک تیر و چند نشان

افتتاح بزرگترین کارخانه کمپوست شرق کشور در بجنورد/ یک تیر و چند نشان

بجنورد - خبرگزاری مهر: بزرگترین کارخانه بیوکمپوست روباز شرق کشور چند روز گذشته در بجنورد راه اندازی شد، کارخانه‌ای که به نظر می‌رسد می‌تواند یکی از بزرگترین معضلات خراسان شمالی را مرتفع کند.

 به گزارش خبرنگار مهر، تولید زباله و مسائل مربوط به بازیافت و استفاده دوباره از آن یکی از مهم‌ترین مسائل مدیریت شهری در حال حاضر است.

این مسئله با در نظر گرفتن میزان بالای تولید زباله در کشور و نیز معضلات زیست محیطی و اجتماعی آن، اهمیت بازیافت زباله و استفاده از پسماند را چند برابر می‌کند.
 
هر چیز که خوار آید روزی به کار آید

زباله‌ها و پسماندهایی که پیش از این به طرق مختلف در گوشه و کنار شهرهای خراسان شمالی دفن می‌شدند، علاوه بر اینکه آسیب‌های زیست محیطی خاص خود را داشتند باعث می‌شد تا سرمایه عظیمی نیز بلااستفاده باقی بماند.

کم‌ترین مزیت بازیافت این زباله‌ها، جلوگیری از تولید هزاران لیتر شیرابه و میلیون‌ها تن گازمتان و آلوده شدن بخش عظیمی از محیط زیست از جمله منابع زیرزمینی بود.

اما اکنون با تلاش مسئولان دفتر امور شهری استانداری خراسان شمالی و اعضای شورای سازمان پسماند کارخانه‌ای در بجنورد راه اندازی شده که توانایی بازیافت تمامی زباله‌های تولید استان را دارد و از طرف دیگر نیز کمپوستی مرغوب و تقویت کننده برای مزارع کشاورزی را تولید می‌کند.

کمپوست نوعی کود آلی بوده که از بازیافت مواد ارگانیک (مواد زائدی که از گیاهان و حیوانات بر جای می‌ماند) به دست می‌آید و از آن در باغبانی و کشاورزی به عنوان تقویت کننده خاک استفاده می‌شود.

کارشناسان بخش کشاورزی عقیده دارند کمپوست یکی از بهترین کودهای گیاهی و تقویت کننده‌های طبیعی خاک بوده و می‌تواند جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی و تجاری شود، چرا که استفاده از کمپوست ساختار خاک را ارتقا داده و سبب ماندگاری بیشتر آب در درون آن می‌شود.

مدیرکل دفتر امور شهری استانداری و دبیر شورای سازمان پسماند خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه امروزه پسماندهای حاصل از فعالیت انسان، صنایع و بیمارستان‌ها یکی از معضلات جدی جامعه و محیط زیست است، گفت: با توجه به آثار مخرب پسماندها مجلس شورای اسلامی در سال 83 قانون مدیریت پسماند را تصویب کرد و پس از آن نیز به تمام مراجع تولید کننده ابلاغ شده تا پسماندهای تولیدی را حداکثر تا سال 90 الی 92 مدیریت کنند.

گلمحمد الهی اظهار داشت: در بجنورد به علت محدودیت زمین و شرایط جغرافیایی خاص، وضعیت پسماندها و مشکلات ناشی از آن شرایط حادتری داشت، موضوعی که سبب شد تا همزمان با تصویب قانون مدیریت پسماند در سال 83، شهرداری بجنورد تصمیم به حل این معضل بگیرد.

وی در ادامه عنوان کرد: پروژه ساماندهی پسماند تولیدی - خانگی بجنورد در سال 85 و در سفر دور نخست هیئت دولت به استان با اعتبار اولیه 5 میلیارد ریال تصویب شد.

الهی گفت: با تصویب این پروژه مسئولان استان ضمن بازدید از کارخانه‌های مدیریت پسماند در کشورهای خارجی و مشاهده سیستم‌های دارای فناوری برتر دنیا، سرانجام سیستمی با فناوری مشترک اتریش و آلمان را برای پروژه بازیافت زباله در خراسان شمالی انتخاب کردند.

 دوصد گفته چون نیم کردار نیست

 کارخانه بیوکمپوست بجنورد چند روز قبل با حضور وزیر کشور رسما به بهره برداری رسید.
 
دبیر شواری سازمان پسماند خراسان شمالی در این به اره اظهار داشت: ساخت کارخانه بیوکمپوست شهرداری بجنورد با اعتباری بالغ بر 47 میلیارد ریال در زمینی به مساحت 10 هکتار از سال 87 آغاز شد و با مشارکت 4 شهرداری و دولت به اتمام رسید.
 
 
گلمحمد الهی افزود: با بهره برداری از این مرکز و مدیریت پسماندهای خراسان شمالی، مواد آلی به سایت تخمیر کمپوست فرستاده می‌شود، مواد طبیعی به چرخه طبیعت بازخواهند گشت و مواد شیمیایی، زباله‌های بیمارستانی و زباله‌های خطرناک نیز در عمق 4 متری زمین دفن خواهند شد.
 
مدیرکل دفتر امور شهری استانداری خراسان شمالی عنوان کرد: ظرفیت این کارخانه 250 تن در یک شیفت کاری بوده و این ظرفیت تا 500 تن نیز قابل ارتقا است.
 
وی اضافه کرد: این کارخانه توانایی تولید سالانه 4 هزار و 200 تن کود آلی را داشته و همچنین از متصاعد شدن حداقل 200 مترمکعب گاز گلخانه‌ای از هر تن پسماند جلوگیری می‌کند.
 
الهی تصریح کرد: علاوه بر این، کارخانه بیوکمپوست بجنورد سالانه 33 میلیون لیتر شیرآبه تولیدی زباله را با فرآیند مدیریتی جدید بازچرخش و تصویه می‌کند.
 
وی افزود: همچنین این مرکز سالیانه 3 هزار و 500 تن مواد پلاستیکی غیرقابل تجدید را از محیط زیست دفع کرده و از این طریق از تخریب حدود 5 هکتار زمین مرغوب کشاورزی در هر سال جلوگیری می‌شود.
 
مدیرکل دفتر امور شهری استانداری اظهار داشت: این کارخانه هم اکنون برای 80 نفر اشتغال زایی کرده و با فعال شدن سایر شیفت‌های کاری میزان اشتغال زایی آن تا 200 نفر نیز افزایش می‌یابد.
 
تفکیک از مبدا زباله‌ها و لزوم فرهنگ سازی
 
دبیر شورای سازمان پسماند خراسان شمالی گفت: میزان تولید زباله در ایران سالانه 18 میلیون تن بوده و متاسفانه این میزان حدود 3 برابر زباله‌های تولیدی کشور چین، پرجمعیت‌ترین کشور دنیا است.
 
گلمحمد الهی اظهار داشت: در خراسان شمالی نیز شهرهای بجنورد، اسفراین و شیروان با تولید سرانه 650 گرم زباله در روز، 30 درصد بیشتر از میانگین کشوری زباله تولید می‌کنند و این درحالی است که میزان این سرانه در آشخانه 818 گرم در روز است.
 
وی اسراف و فرهنگ نادرست مصرف گرایی را دلیل این تفاوت دانست و افزود: لازم است برای کاهش تولید زباله و نیز تفکیک از مبدا آن فرهنگ سازی و اقدامات بیشتری صورت گیرد.
 
 
الهی تصریح کرد: البته یکی از اهداف احداث این کارخانه در خراسان شمالی آموزش مصرف مناسب و کاهش سرانه تولید زباله در خراسان شمالی است و امر آموزش نیز از سال‌های گذشته در حال انجام است.
 
وی با بیان اینکه در این مدت میزان سرانه تولید زباله در استان حدود 2 درصد کاهش یافته است، اظهار امیدواری کرد: با راه اندازی این مرکز علاوه بر مدیریت پسماندها و تولید بیوکمپوست، در نهایت سلامت افراد و محیط زیست اطراف نیز بیش از گذشته تامین شود.
کد خبر 1645392

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha